All About Health And Wellness Journal

Pregled kod urologa

Mar 6

Urologija

Urologija je grana medicine koja se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti urinarnog trakta kod muškaraca i žena te reproduktivnim organima muškaraca i žena. Urologija najčešće uključuje otkrivanje i liječenje bolesti mokraćnog mjehura, mokraćne cijevi, bubrega, prostate, kao i liječenje neplodnosti kod muškaraca, bubrežnog kamenca i slično.

Veliki broj ljudi često odgađa posjet urologu do trenutka kada već imaju većih zdravstvenih problema, što vam nikako ne preporučujemo. Urolozi su stručni liječnici koji su ovdje da vam pomognu i ukoliko primijetite bilo kakve poteškoće ili promjenu u vašem urinalnom traktu, nemojte se libiti obratiti za pomoć.

Također, preporuča se svima muškim osobama, a posebice onima koji su stariji od 40, da obavljaju redovite urološke preglede. Pregled kod urologa preporučuje se napraviti jednom godišnje, čisto iz preventivnih razloga. Naravno, ukoliko primijetite bilo kakve tegobe ili simptome koji su povezani s urogenitalnim traktom obavezno biste trebali obaviti urološki pregled.

Sami urološki pregled započinje razgovorom, gdje stručnom liječniku opisujete svoje tegobe i simptome ukoliko ih imate, ili ukoliko ste došli samo na preventivni pregled. Na taj način liječnik dobiva od vas sve potrebne informacije i zna točno što mu je činiti i što je sve potrebno uključiti u pregled.

urološki pregled

Pregled uključuje jednostavni fizički pregled cijelog mokraćnog sustava, uključujući bubrege, mokraćovod i mokraćni mjehur. Kod muškaraca fizički pregled uključuje digitorektalni pregled. Tim pregledom procjenjuje se veličina i konzistencija prostate, odnosno prisutnost  povećanja i nepravilnosti.

Osim fizičkog pregleda prostate, urolozi vrlo često rade i mnoštvo krvnih pretraga, kako bi imali kompletnu sliku o funkcioniranju vašeg mokraćnog sustava. Naravno, ukoliko urolog procijeni da krvne pretrage nisu potrebne, ili pak, želi prikupiti više informacija prije nego li donese svoju dijagnozu- tada se primjenjuju testovi urina.

Analizom urina ispituje se prisutnost bakterija, krvnih stanica i tvari koje se ne bi treble nalaziti u bubrezima, a koristi se za utvrđivanje prisutnosti infekcija u mokraćnom sustavu, ali i kao pomoć u postavljanju dijagnoze dijabetesa. 

Što se tiče same pripreme za pregled kod urologa, zapravo nema nikakvih posebnih smjernica. Dovoljna je dobra osobna higijena, dok neki urolozi čak preporučuju suzdržavanje od spolnih odnosa dan do dva dana prije pregleda zbog potencijalnog uzimanja briseva.

Najčešće bolesti koje se otkrivaju na urološkom pregledu su dobroćudno povećanje prostate, kamenci u mokraćnom sustavu, infekcije mokraćnog i muškog spolnog sustava, spolno prenosive bolesti, tumori mokraćnog i muškog spolnog sustava, inkontinencija mokraće, muški sterilitet i erektilna disfunkcija.

Urološki pregledi vrlo se često zanemaruju, te se osobe najčešće javljaju na pregled kada već imaju tegobe, te kada one lagano postaju neizdržive. Bez obzira o kakvom se pregledu radi, vrlo je bitno redovito i preventivno ići urologu ukoliko ste muškarac iznad 40 godina. Jednako kao što biste otišli zubaru na preventivni pregled ili kada vas zaboli zub, jednako tako je potrebno voditi računa i o vašem urinalnom traktu i okolnim organima koji su vrlo važni.

Sami pregled može se obaviti putem uputnice preko vašeg liječnika opće prakse što je jedna opcija. Druga opcija je naravno otići privatno, gdje ne postoje redovi čekanja, nema traženja uputnica, a na red dolazite upravo onda kada ste naručeni.